Followers

Thursday, May 3, 2012

Sambal Jering Relung berapi....



Assalamualaikum..Xnak membebel panjang coz mengejar masa.1 lg resepi kuarge kami yg pasti sedap bile anda mencubanya.Jering yg sy gunakan untuk dijadikan sambal ini haruslah direlung dahulu bg menjamin kesihatan agar tdak memudaratkan selepas anda memakannya..Relung tu bg yg x tau adalah jering yg dah tua dan gugur dr pokok kmudian ditanam kedalam tanah selama beberapa minggu hingga jering tersebut merekah.Haruslah disiram sekali sekala bg mengelakkan tanah terlalu kering. Selalunya keje2 mcam nie dilakukan oleh embah (tok) dan mak kami.Selepas beberapa minggu bolehlah dikorek dan diambil jering tersebut utk dimasak.Haruslah dicuci dan dibersihkan terlebih dahulu. Jering juge dipotong nipis memanjang kemudian direbus hingga lembut selama 1/2 jam ke atas.Nampak leceh tp senang jerrrrrrr..........nk makan sedap kena berenyoh la skit.Jom intai resepi..klu x nampak gak,tengok je trus.

Jering setelah dibersih dan dipotong nipis-nipis


BAHAN-BAHAN:

15-20 Biji Jering yg telah direlung (potong nipis dan rebus hingga lembut)
1 Senduk Santan Pekat
3-4 sb Cili Kisar (+/-)
Air Asam Jawa secukupnya
1 Biji Bawang Besar (dipotong)
Ikan Bilis secukupnya
Air secukupnya
Garam, Gula, Serbuk Perasa

BAHAN YANG DITUMBUK HALUS:

 3 Biji Bawang Merah
2 Biji Bawang Putih
10-20 Biji Cili Api (bleh +/-)
Sedikit Belacan

CARA-CARA:
 1- Tumis bahan tumbuk dgan sedikit minyak hingga naik bau dan kekuningan.Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
2- Masukkan jering dan ikan bilis serta secawan air.Biarkan merenih hingga kuah agak kekeringan dan jering semakin lembut.Jika jering masih keras,tambahkan air lagi dan didihkan hingga jering lembut.
3- Masukkan santan dan kacau rata.Jika terlalu kering,tambahkan air lagi.Masukkan air asam jawa dan perasakan dgan garam,gula dan bahan perasa.Masak hingga sambal memekat mengikut citarasa masing2.
4- Akhir, masukkan hirisan bawang besar dan masak sebentar hingga bawang sedikit layu...siaaaappppp!

SELAMAT MENCUBA!!!!




Rebung dan Perut Masak Lemak Cili Api..

Assalamualaikum smua...slamat bersua kembali sblum berehat lg..Harap smua sihat2 hendaknye spya dpat menikmati juadah yg sedap2 hasil air tangan sendiri or kuarge,mak,ayah dan siape jua.Yang pasti hari nie sy nk tunjukkan 1 lg resepi kuarge yg sy da masak byak kali n hasilnyer akan terase bile anda mencubanya sendiri.Sedap x sedap bergantung pd kemahiran,kecekapan dan keikhlasan kter smasa memasak.Jom semak resepi...mudoh benor...



BAHAN-BAHAN:

1 paket  Rebung yg siap dicelur (RM2.00) - klu kat pekan sari Chini
Perut Lembu yg telah dicuci bersih dan direbus hingga lembut kemudian dipotong memanjang dan nipis (kuantiti ikut suke nk mkan byak mane)
Santan (dari 1 bji kelapa)
2 Btg Serai (diketuk)
Garam, Serbuk Perasa


BAHAN YANG DITUMBUK HALUS:

3 Bawang Merah
2 Bawang Putih
1cm Halia
2cm Kunyit Hidup
10-20 Cili Api (ikut kepedasan masing2.bleh kurg or tambah)

CARA-CARA:
1- Masukkan kesemua bahan diatas (bahan tumbuk,rebung,perut,serai dan santan) kecuali garam dan bahan perasa ke dalam periuk dan masak di atas dapur.Didihkan beberapa minit.Jangan berhenti mengacau bg mengelakkan santan berketul or pecah minyak.
2- Perasakan dgan garam dan serbuk perasa..Agak2 kuah dan bahan dah masak,blehla tutup api dan dihidangkan bersama nasi putih,ikan goreng dan nk tambah kepedasan lg mkan juge bersama sambal belacan..erm,walllllaaaaahhh!!!!!!




SELAMAT MENCUBA!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...