Bahan-bahannya :
2-3 ketul isi ayam
Sedikit kunyit (untuk menggoreng ayam)
1 batang lobak merah (dihiris halus secara memanjang)
1 batang serai (dihiris halus)
1 batang bunga kantan (dihiris halus)
Daun kesom (dihiris halus)
1 biji tomato (dipotong dadu)
3-5 biji bawang merah (dimayang halus)
5-6 biji cili padi (dipotong kecil-kecil - lebihkan kalau suka lagi pedas)
1 bungkus su'un (direndam dengan air panas dan ditoskan)
Air perahan limau nipis
Garam
Gula
Cara-cara membuatnya :
1. Ayam dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kemudian gorengkan sehingga masak.
2. Ayam yang telah digoreng tadi, dicarik-carik kecil.
3. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas dan perasakan dengan gula dan garam.Gaulkan hingga mesra lepas tu boleh le dimakan.
Tips :
- Kerabu ni boleh diganti @ ditambah lagi bahan-bahannya ikut selera anda. Boleh masukkan lada benggala, lada besar dan bawang besar kalau suka.
- Air perahan limau nipis boleh digantikan dengan cuka makan.
- Kerabu ini juga enak kalau dibiar sejuk dalam peti ais sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment