Followers

Sunday, January 8, 2012

Ayam Pencen Masak Berlada


Assalamualaikum..slamat petang smue.Alhamdulillah,hari nie cuace baik skali.Tido pun syiokkk..arini juz post resepi yg simple sgt2 tpi ttap mantain sedap.Rasenyer sumer org leh wat.so jom follow bahan2nye...

Resepi asal:Selera Serata Ceruk

Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka nk bsar ane)
1-2 btg serai (diketuk)
1 bawang besar (belah 2,potong)
Daun Sup@daun ketumbar (dihiris)
3-4 sb cili kisar
Air asam jawa
Minyak (menumis)

Bahan Tumbuk Halus:
2 bawang merah
2 bawang putih
2cm kunyit hidup
1cm halia

Cara-Cara:
1. Ayam pencen yg telah dipotong direbus hingga lembut bersama sedikit serbuk perasa ajinamoto dan sudu besi bg melembutkan ayam.Tips nie..
2. Panaskan 3-4sb minyak dalam kuali.Tumiskan bahan tumbuk bersama serai yg telah diketuk hingga wangi.Masukkan cili kisar dan masak hingga garing serta pecah minyak.
3. Masukkan ayam bersama 1/2 cawan air rebusan ayam dan biarkan mendidih.
4. Masukkan air asam jawa,garam,gula.Masak hingga kuah agak kering dan memekat.Bergantung pd citarasa anda dirumah yg mahukan sedikit berkuah atau tidak.Tp nk lg sedap biar agak kering..
5. Masukkan bawang besar.Masak sekadar bawang agak layu.Tutup api dan taburkan daun sup@daun ketumbar.Gaul rata dan sedia dihidang..

budok2 memg suke masakan merah camni.mok budok pun suke..

selamat mencube :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...