Followers

Thursday, June 28, 2012

Kari Daging

Ni resepi dari mak saya. Diturunkan pula dari adik saya CT Ala... jujurnya, sebelum ni saya memang tak pandai langsung masak kari (sbb tak berapa kenal ngan rempah ratusnya...hehehe). Bila dah kawin ni ha barulah terkial2 nak blajar masak kari bagai. Bila dah cube, fuhhhh! Puas hati, tak tau mana datang magisnye, kari tu sebiji rasanya mcm yg mak buat. Tapi mungkin dari segi rupa, tak cun mcm yg mak atau adik masak. Kari daging, makanan biasa org kita masak. Ramai yang dah tau cane nak buat kari daging ni. Cuma mungkin yg berbeza, cara seseorang tu masak. Air tangan setiap org kan b'beza. So tak salah rasanya saya kongsikan di sini kan? Jom jengah resepinya...

RESEPI KARI DAGING


Bahan-bahan:
Daging
Rempah kari ayam/daging (2 bungkus kecil-b'gantung pada daging)
Lada kering (dikisar) - 3 sudu besar (boleh ditambah ikut citarasa)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pala)
Asam keping
Kentang (potong empat)
Santan (b'gantung pada daging)
Daun kari (jika perlu)
Bawang besar, lada besar (sbg hiasan)

Cara memasak:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk dan lada kering kisar bersama rempah 4 sekawan.
2. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh bersama lada kering kisar terlebih dahulu. Tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan daging dan kacau seketika lebih kurang 5-6 minit.
4. Kemudian masukkan santan dan biarkan mendidih seketika.
5. Masukkan kentang, garam, gula, asam keping, ajinomoto dan biarkan sampai daging empuk.
6. Masukkan bawang besar dan lada besar (jika perlu).
7. Sedia dihidang :)

Tips : Untuk dapatkan rasa kari yg betul2 kaw, kena tumis rempah kari tu sampai betul2 masak. Kari ni kalau dimasak lebih lama lebih sedap.




1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...