Followers

Friday, January 27, 2012

Mi Kuah Bersama Bebola Daging

RESEPI MI KUAH BERSAMA BEBOLA DAGING


Resepi Asal : Selera Serata Ceruk

Bahan-bahan untuk membuat bebola daging :
1 cawan daging kisar
Setengah sudu teh lada hitam (Ditumbuk)
2 ulas bawang merah (Ditumbuk)
1 sudu besar tepung jagung
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk memasak mi :
1 bungkus mi kuning (Dicelur)
2 ulas bawang merah (Ditumbuk)
3 ulas bawang putih (Ditumbuk)
1 sudu teh lada hitam (Ditumbuk)
1 pokok daun sup (Dihiris)
Bunga kobis
Sawi (Ikut suka nak banyak mana)
Air
Garam
Minyak masak
Tomato (Dibelah 4 @ 6)
Perencah Pati Ayam Tumix

Bahan Hiasan / Sampingan :
Bawang Goreng
Limau nipis
Sambal kicap @ cili potong

Cara membuat bebola daging:
1. Daging kisar digaulkan bersama-sama lada hitam, tepung jagung, bawang merah dan garam. Buatkan bebola kecil.
2. Panaskan air di dalam periuk hingga hampir mendidih, kemudian masukkan bebola daging tersebut. Tunggu sampai daging masak. Kalau bebola daging tu timbul, maknanya dah masak la tu.
3. Angkat dan toskan. Ketepikan.


Cara memasak mi :
1. Dengan sedikit minyak, tumiskan bahan-bahan tumbuk.
2. Bila dah naik bau, masukkan air. Ikut sukatan kuah yang anda mahu. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan bebola daging. Perasakan dengan garam dan perencah Pati Ayam Tumix.
4. Kemudian masukkan bunga kobis dan sawi.
5. Akhir sekali masukkan tomato dan tutup api. Sayur-sayur ni tak perlu masak lama-lama...nanti lembik sgt tak sedap. Biar rangup2 gitu...hehehe...
6. Tuang kuah ke dalam mangkuk mi, taburkan bawang goreng dan daun sup. Sedap dimakan panas-panas bersama cili padi potong berkicap. Nak lagi ummphh!? Perahkan limau nipis...pasti terangkat!

Daging Hitam Manis

RESEPI DAGING HITAM MANIS 


Bahan-bahannya:
Daging - dipotong nipis-nipis
4 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar gula

Bahan kisar :
10 biji cili kering
1/2 biji bawang merah besar
1 ulas bawang putih
2cm halia
Minyak masak utk menggoreng

Utk hiasan:
1 biji cili hijau (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris secara membulat)

Cara memasak :

1. Masukkan bahan kisar dalam daging. Gaulkan.
2. Masukkan pula kicap pekat, kicap cair dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Masukkan gula ...Gaul sebati dan perap selama setengah jam.
4. Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng daging perap tadi hingga separuh masak.
5. Lepas tu barulah dimasukkan minyak supaya hasil daging tidak liat.
6. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
7. Setelah daging empuk, masukkan cili hijau dan bawang yang telah dihiris membulat tadi.
4. Sedia dihidang.


Nota : Resepi ini saya belajar dari majalah RASA yang  saya beli bertahun lalu, tetapi ada bahannya yang saya dah ubah (pakai bahan yang ada kat rumah je, heheee). Resepi asal menggunakan kulit kayu manis. Boleh tambahkan dalam masakan dalam langkah 3 (bersekali ngan gula).

Tuesday, January 17, 2012

Buah cempelak di luar pagar..menu petang


Assalamualaikum dan slamat petang sume..arini sy nk jamu tuan/puan/kakak/abang/adik sume dgan cempedak panas yg telah digoreng bberapa hri lpas.jamu mate jela..hehe.pase cempedak nie da lme tamat riwayat die.Cempedak nie amik kat blakang umah..memg terbaik woookkk...isi die perghhhh..manis dan nipis.tu yg wat x muak ble mkan.Tp syg..pokok die da nk 'K.O' bab da terlalu pjg usia pkok tuh.lbih pd 1 abad da pun.Hasilnyer pkok tu mjadi kaya raya dgan pertumbuhan pkok duit2 yg smakin galak menjalar di stiap batang dan dahannye.Tuan die gak yg papa kedana.Klula laku duit yg dihasilkan pkok tuh,confirm x smpat ke tuan die org len yg mik dlu..huhu.kesian...buahnye sedap tp pkoknyer da uzur.Stiap yg hidup akan kembali jua..hehe :) tp tua2 pun berisi.Isinyer msih elok spt yg anda lihat di bawah..smpai ble pkok ini akan bertahan,wallahualam..moh kter layannnnnn...

campedak ini bergetah.untuk m'hilangkan getah ditangan slepas mngopek isinyer blehla dilumur minyak masak bg m'hilangkan getah ditangan.


menggunakan tepung gandum,sedikit tepung beras,secubit garam dan serbuk kunyit ktika membancuh.Masukkan cempedak..dan trus goreng..

goreng dgan minyak yg panas hingga kekuningan


enak.....banget!!

Kobis Goreng Bodo....


Assalamualaikum..slamat tghari sume..juz straight to my resepi.arini msak sayur kobis ungu dan putih.sekadar campak2 n baling2..bahan yg mudah lg senang..tu pase name die kubis goreng bodo :)

Resepi Asal: Selera Serata Ceruk

Bahan-Bahan:
1/2 bj kobis putih
1/2 bj kobis ungu
Daun Sup secukupnya (dihiris kasar)
1/2 bj bawang besar (dipotong)
1/2 gengam ikan bilis

Bahan yg dihiris kasar:
2 Bawang merah
2 bawang putih
2 bj cili padi hijau
2 bj cili padi merah

Cara-Cara:
1. Kobis putih dan ungu dipotong@dihiris ikut suka hati..
2. Tumis bahan hiris bersama ikan bilis hingga naik bau dan agak garing,
3. Masukkan kobis putih&ungu serta daun sup.Perasakan dgan garam dan serbuk perasa.Kacau2 dlam 1 mnit dan trus angkat.Tak perlu msak lame by mengekalkan kerangupan dan khasiat sayur...siap sudahhhh....

sayur yg telah dihiris,dibasuh dan ditoskan


selamat mencube :)

Monday, January 16, 2012

Kerang Rebus...tuk diet..


Assalamualaikum..selamat ptg smue..da makan?ofcourse la kan.cam bese,melunaskan resepi2 yg tertangguh..kali nie kter wat resepi simple gak.Sesuai tuk mereka yg nk diet..xder sbarang penggunaan bahan yg berminyak..campak2 trus mjadi..bg mak2 yg diluar sana,"huk aloh,mudoh benar" katenyer..doh mudoh,mohler kter yg anak dara lg nie p blajo..yg da blaja,dok diam2 na..huhu

Resepi Asal: Selera Serata Ceruk

Bahan-Bahan:
1 kg kerang (dicuci hingga bersih dan putih)
2 btg serai (diketuk)
5-6 cili padi merah (diketuk)
2 bawang putih (diketuk)
1cm halia (diketuk)
1 asam keping
Air secukupnya (melebihi paras kerang)
garam,serbuk perasa

Cara-Cara:
1. Campak smue bahan diatas dalam periuk kecuali asam keping,garam n serbuk perasa.Biar masak hingga kuah mendidih..
2. Masukkan asam keping,garam n serbuk perasa.Bila cengkerang da byk yg terbuka,bermakna proses masaknye da selesai n harus dinikmati..ratah camtuh jer pun sedap.. :)


part hirup kuah yg x tahan tuh..smpai leh pejam mate..hehe

selamat mencube :)

Asam Pedas Tempoyak Ikan Patin..pahang mari woooo...


Assalamualaikum..hari nie msuk n3 lmbat.sbenarnyer sume resepi2 nie tertangguh..pic msak sume da ad..klu ad yg pasan,kat pic masakan sy nie ad tertera trikh.pyer da lame..pas msak trus tgkap tuk dijadikan koleksi simpanan sy.Ada mase bru wat msuk dlam blog nie..pic kterorg x cntik mcam blog yg len2 n hebat2 blaker..kami hya mggunakan khidmat kmera dri nset..nset pun x canggih mane..nset cap ayam jerrrr....jd klu ad yg klabu2 tu hrap maklumla yea..hehe.kami budak baru blaja..per pun yg pnting kami wat blog nie dgan hasil masakan air tangan sndiri..xder copy2 na..x bek tau...stiap kerja harus dilakukan dgan ikhlas n jujur.bru berkat..Tuhan Maha Mengetahui stiap ap yg kter kerjakan..pencurian gambar dlam blog nie or blog masakan saper2 pun adalh dilarang sama skali.biarla xcantik pun asalkan atas usaha sndiri..ye x???mbebel byak lak arini..
k,trus pda tajuk utama.Resepi nie blajar dri mak..alhamdulillah,sgala resepi2 yg mak perturunkan kini mjadi kemahiran kami adik beradik..mane2 pg pun resepi mak la yg kami bawak..byak cara sbenarnyer dlam penyediaan ikan patin nie.Bergantung pd citarasa n tempat sseorang..yg ni stail mak sy..jom intai resepi..mudah jerrr..


Resepi Asal: Selera Serata Ceruk

Bahan-Bahan:
2 ekor ikan patin sangkar (dipotong dan dicuci bersih dgn m'gunakan tepung serbeguna bg m'hilangkan hanyir)
Daun Kesum secukupnyer
2 btg bunga kantan (belah 2)
1 btg Timun (belah 2,potong serong)
5-6 sb penuh tempoyak (bancuh ngan air panas)
1-2 asam keping
Air secukupnya (1/2 periuk)
garam dan serbuk perasa

Bahan Tumbuk Halus:
2cm Lengkuas
2cm kunyit hidup
15-20 biji cili padi (+-)
1cm Halia

Cara-Cara:
1. Masukkan air 1/2 periuk bersame dgan bahan tumbuk dan ikan patin.Biar mendidih slama 5-10 minit.Kacau skale2..tp hati2.nti iakn hancur..
2. Masukkan pula tempoyak yg telah dibancuh dgan sdikit air panas..masukkan juga timun..
3. Masukkan daun kesum,bunga kantan,asam keping dan perasakan dgan garam serta serbuk perasa..sesuaikan rase mngikut citarasa anda..Biar hingga ikan masak dan timun empuk..siiiiaaaappp... :)

boleh juge mamasukkan bawang merah dan bawang putih jika suke..timun bese bleh digantikan dgan timun masak.ad org memasukkan batang keladi sbg pelengkap menyedapkan lg asam padas nie.tp resepi kali nie tidak m'gunakannye..

selamat mencube :)

Thursday, January 12, 2012

Jom minum petang sambil layan cd hindi..


Assalamualaikum smue..hari nie kat pahang ujan renyai2.Petang2 camnie memg syok ble dpat layan goreng pisang panas smbil nonton filem hindi chori-chori chupke-chupke..


raage raageme ishtara..tu samaa nii laaga 2x, jaise mujheko mujhese chura nii laaga..dil meera legaaya luttekee..chori2 chupke2..huhu


mase nie Salman Khan perghhh..encem!!tp skung..besela..da berumur nie kan.hehe.dulu2 cte industan memg best nk dilayan.lagu2 pun memg jd siulan..yg skung xtaula ap yg merasuk industri perfileman dorg smpai leh kater byak citer yg da t'pengaruh ala2 barat.lagu pun da x bez..dgar b'kali2 pun ttap x bez.mgkin same kot dgan industri seni m'sia yg mkin t'pengaruh dgan muzik n jalan cter dr luar..per pun terserahlah..x pnting pun tuk kter.bda nie sekadar hiburan smate..hehe.moh sambung blik makan smbil mnum petang..nyum2


pisang nie amik kat tepi umah..pisang raja.hye bancuh dgan tepung gandum,sedikit tepung beras,serbuk kunyit dan secubit garam..sempoi bis.. :)

Tuesday, January 10, 2012

Udang Tumis Pedas


Assalamualaikum..ape kabo sume?kali nie resepi simple gak sy msukkan.Sesuai tuk mereka yg bru nk blaja msuk ke dapo.Bahannye pun teramat mudah.Sape2 pun leh wat..blog nie pun dicipta sekadar tuk berkongsi resepi2 yg simple slain mberi idea pda anda yg bingung tuk masak ap..slain ringkas,cepat,mudah n yg pasti sedap.sedap ker????huhu..nilaila sndiri lpas anda mencube.lain org lain tekak..sape tgk bahan pasti akan kate "aku pn leh wat..senang banget!!!"haha..so,jom tgk..zaaaaaaasssssssssss


Resepi Asal:Selera Serata Ceruk

Bahan-Bahan:
1 mangkuk udang sederhana (buang kpala n ekor)
sedikit serbuk kunyit
garam
1 bawang besar (belah 2,dipotong)
1 sb cuka makan@air asam jawa

Bahan Tumbuk
2 bawang putih
1cm halia
10-15 cili padi merah

Cara-Cara:
1. Udang digaul garam dan kunyit kmudian digoreng dgn sedikit minyak sebentar.Angkat dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi dan garing.
3. Masukkan udang yg telah digoreng td dan gaul rata.Masukkan cuka dan potongan bawang besar.Masak hingga bawang layu.dah siap.......:)

boleh masukkan hirisan cili merah dan cili hijau serta sayuran jika suka.

selamat mencube :)

Sunday, January 8, 2012

Ayam Pencen Masak Berlada


Assalamualaikum..slamat petang smue.Alhamdulillah,hari nie cuace baik skali.Tido pun syiokkk..arini juz post resepi yg simple sgt2 tpi ttap mantain sedap.Rasenyer sumer org leh wat.so jom follow bahan2nye...

Resepi asal:Selera Serata Ceruk

Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka nk bsar ane)
1-2 btg serai (diketuk)
1 bawang besar (belah 2,potong)
Daun Sup@daun ketumbar (dihiris)
3-4 sb cili kisar
Air asam jawa
Minyak (menumis)

Bahan Tumbuk Halus:
2 bawang merah
2 bawang putih
2cm kunyit hidup
1cm halia

Cara-Cara:
1. Ayam pencen yg telah dipotong direbus hingga lembut bersama sedikit serbuk perasa ajinamoto dan sudu besi bg melembutkan ayam.Tips nie..
2. Panaskan 3-4sb minyak dalam kuali.Tumiskan bahan tumbuk bersama serai yg telah diketuk hingga wangi.Masukkan cili kisar dan masak hingga garing serta pecah minyak.
3. Masukkan ayam bersama 1/2 cawan air rebusan ayam dan biarkan mendidih.
4. Masukkan air asam jawa,garam,gula.Masak hingga kuah agak kering dan memekat.Bergantung pd citarasa anda dirumah yg mahukan sedikit berkuah atau tidak.Tp nk lg sedap biar agak kering..
5. Masukkan bawang besar.Masak sekadar bawang agak layu.Tutup api dan taburkan daun sup@daun ketumbar.Gaul rata dan sedia dihidang..

budok2 memg suke masakan merah camni.mok budok pun suke..

selamat mencube :)

Saturday, January 7, 2012

Ayam Harum Thai


Assalamualaikuum sume..hari nie dpat gak msuk entri yg da lame tertunggak.Teme kasih pde yg empunyer resepi nie klu ad terbace..sy mik dr slah satu bloger masakan kat sni tp xigt saper yg pnyer coz sy salin dalam buku sblum adenyer blog kami adik bradik ni.Mintak halal ye..resepi nie agak sedap ble firstime sy mencube.So diluar sana yg mane lum try,jgan segan2 k...Sy da ubah kuantiti resepi nie mengikut selere keluarga n kuantiti ayam..

Bahan-Bahan:-
4-5 Keping isi ayam (dipotong kecil)
1 btg serai (dititik)
4 helai daun limau purut
6 biji cili api thai (diketuk)
garam,gula
minyak (menumis)

Bahan A (hiris halus)
1 Bawang besar
4 Bawang putih
1cm halia

Bahan B
2 sb sos cili
1 sb sos tomato
2 sb pes tomyam Adabi
2 sb kicap cair (sy x boh sbb xde)
1 sb kicap manis
1/2 biji limau nipis (ambil jus)
Daun sup/Daun ketumbar (dihiris dan ditabur)

Cara-Cara:-
1. Ayam yg telah dipotong digaul garam dan kunyit.Goreng separuh masak dan ketepikan.
2. Tumis bahan A dan serai hingga layu.
3. Masukkan smue bahan B dan kacau hingga naik bau.Masukkan ayam yg telah digoreng dan gaul rata.
4. Perasakan dgan garam,gula dan sedikit serbuk perasa (jika suka).
5. Masukkan daun limau purut dan jus limau.Apabila kuah sedikit pekat,angkat dan taburkan daun ketumbar atau daun sup..

resepi asal menggunakan lada benggala merah dan hijau yg dipotong dadu sbg tambahan

selamat mencube :)

Musim Buah di Kampungku..Kuala Sentul


Alhamdulillah..msih bertemu lg kter di ruangan yg same.Maaf semua sbb x dpat nk msukkan entri masakan wat masa skung coz ad beberapa msalah yg xdpat nk diperjelaskan.InsyaAllah,akan bersambung smule pd msa akan dtg..sabar ye,,
skung nk citer sal musim buah yg melanda skung.maner2 pg pasti anda akan ketemu ditepi2 n birai jalan dipenuhi dgan jualan buah2han tempatan.nak2 plak kat area pantai timur.perghhh...tp skung da msim ujung2...buah pun da nk bis.beruntungnyer kteorg sbb x perlu nk mengeluarkan duit tuk mnikmati kesedapan buah2han nie..blik je kampung tanah airku,Kuala Sentul,Maran pasti akan dijamu dgan pelbagai jenis buoh.kabo jer nok woh bda.tok g amik kat kebun.hmmm...kdang tlajok byok tgok pun doh x lalu.ble xder dicari,ble ad,berebut.ble byok sgt,jeling jer..huhu.yg da dlam pic nie sparuh jer..maklumla,jarak kg ke tmpat kami amik masa.jdi smpai umah buoh da pening n layu.haha..jd x elokla plak nk dimasukkan dlam pic.kter tgk maner yg ad jela yeh..sekadar berkongsi.mane2 yg kenai tuh mohler join ke kg kteorg nti.tp kena tggu msim buoh yg akan dtgla ye..



time msim buoh memg rmai org bandar masuk kg smate nk cari n makan buoh yg segar n ory tanpa bahan2 yg asing.salah satunyer kg kteorg..so nti klu ad yg lalu area maran,jgan luper singgah di kuala sentul..hehe.promote jap :)

Sunday, January 1, 2012

Welcome to 2012..


Assalamualaikum semua..selamat tahun baru.Semoga tahun ini dapat dilalui dengan penuh keberkatan dan kesejahteraan bt kter umat islam.Moga dijauhkan dari segala bencana dan umat islam semakin sedar akan kesilapan yang telah berlalu.Nikmatilah kehidupan di muka bumi yang sudah semakin tua ini dengan meningkatkan ketakwaan diri pada Allah.Segala azam2 dan cita2 cukuplah bersandarkan pada Allah dengan usaha dan doa semoga Allah mempermudahkannya.Semoga seluruh rakyat Malaysia yg beragama islam diberi petunjuk ke jalan yg diredhai-Nya,dijauhkan dr segala ancaman dan rusuhan serta hidup aman sejahtera.Tingkatkan keimanan pd Allah swt,InsyaAllah kter semua akan bahagia selamanya dunia dan akhirat.


KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD S.A.W.
Khutbah ini disampaikan pd 9hb. Zulhijjah Tahun 10 Hijriah di Lembah Uranah, Gunung Arafah.

Wahai manusia, dengarlah baik2 ap yg hendak ku katakan.Aku tidak mengetahui apakah aku akan dapat bertemu lg dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarkanlah dengan teliti kata2ku ini dan sampaikanlah ia kepada orang2 yang tidak dapat hadir hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap Muslim sebagai amanah suci. Kembalilah harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan memenuhi Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara2 besar, maka berjaga-jagalah kamu supaya kamu tidak mengikutinya dalm perkara2 kecil.Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak di atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak di beri makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Layanilah wanita2 kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dam pembantu kamu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata2ku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadah Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain.Kamu semua adalah sama dan tidak ada seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam takwa dan beramal soleh.Ingatlah, bahawa kamu akan mengadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku. Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh tiu wahai manusia, nilailah denagn betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang2 yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula pada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari yang terus mendengar dariku.Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...