Followers

Monday, December 5, 2011

Asam Pedas Ikan Tongkol versi ke ii

Bertemu lagi..dihari dan waktu yg same.Resepi nie pernah ditayangkan oleh akak sy,angah.Skung dari bahan yang samer saya tayangkan dalam versi yg agak pekat.Maner2 pun bleh mengikut selera empunya yg nak makan..


Resepi asal: Selera Serata Ceruk

Bahan-Bahan:-
5-6 keping ikan tongkol@aye
Beberapa batang bendi
1 s/k halba
1/2 cawan air asam jawa
4-5 s/b cili kisar
gula,garam dan bahan perasa

Bahan Tumbuk Halus:-
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2cm Halia
1cm Kunyit Hidup
1cm belacan (jika suka)
5-6 tangkai cili padi (jika suka)

Cara-Cara:
1. Panaskan 4 s/b minyak didalam kuali.Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar bersama halba dan tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
3. Masukkan ikan tongkol dan air asam jawa.Biar ikan masak dalam 10-15 minit.Boleh ditambah sedikit air jika kuah agak kering sementara menunggu proses ikan nak masak.
4. Masukkan bendi dan perasakan dengan garam,gula dan serbuk perasa.Masak hingga kuah agak kering dan sedikit pekat mengikut citarasa..siap da!

Bagi yang kurang suke makanan berminyak@dalam proses diet,bleh kurangkan kuantiti minyak..
Selamat mencube!!! :-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...