Resepi mudah dan ringkas untuk dicuba...termasuklah resipi turun-temurun keluarga Pok Ya...
Followers
Monday, January 16, 2012
Asam Pedas Tempoyak Ikan Patin..pahang mari woooo...
Assalamualaikum..hari nie msuk n3 lmbat.sbenarnyer sume resepi2 nie tertangguh..pic msak sume da ad..klu ad yg pasan,kat pic masakan sy nie ad tertera trikh.pyer da lame..pas msak trus tgkap tuk dijadikan koleksi simpanan sy.Ada mase bru wat msuk dlam blog nie..pic kterorg x cntik mcam blog yg len2 n hebat2 blaker..kami hya mggunakan khidmat kmera dri nset..nset pun x canggih mane..nset cap ayam jerrrr....jd klu ad yg klabu2 tu hrap maklumla yea..hehe.kami budak baru blaja..per pun yg pnting kami wat blog nie dgan hasil masakan air tangan sndiri..xder copy2 na..x bek tau...stiap kerja harus dilakukan dgan ikhlas n jujur.bru berkat..Tuhan Maha Mengetahui stiap ap yg kter kerjakan..pencurian gambar dlam blog nie or blog masakan saper2 pun adalh dilarang sama skali.biarla xcantik pun asalkan atas usaha sndiri..ye x???mbebel byak lak arini..
k,trus pda tajuk utama.Resepi nie blajar dri mak..alhamdulillah,sgala resepi2 yg mak perturunkan kini mjadi kemahiran kami adik beradik..mane2 pg pun resepi mak la yg kami bawak..byak cara sbenarnyer dlam penyediaan ikan patin nie.Bergantung pd citarasa n tempat sseorang..yg ni stail mak sy..jom intai resepi..mudah jerrr..
Resepi Asal: Selera Serata Ceruk
Bahan-Bahan:
2 ekor ikan patin sangkar (dipotong dan dicuci bersih dgn m'gunakan tepung serbeguna bg m'hilangkan hanyir)
Daun Kesum secukupnyer
2 btg bunga kantan (belah 2)
1 btg Timun (belah 2,potong serong)
5-6 sb penuh tempoyak (bancuh ngan air panas)
1-2 asam keping
Air secukupnya (1/2 periuk)
garam dan serbuk perasa
Bahan Tumbuk Halus:
2cm Lengkuas
2cm kunyit hidup
15-20 biji cili padi (+-)
1cm Halia
Cara-Cara:
1. Masukkan air 1/2 periuk bersame dgan bahan tumbuk dan ikan patin.Biar mendidih slama 5-10 minit.Kacau skale2..tp hati2.nti iakn hancur..
2. Masukkan pula tempoyak yg telah dibancuh dgan sdikit air panas..masukkan juga timun..
3. Masukkan daun kesum,bunga kantan,asam keping dan perasakan dgan garam serta serbuk perasa..sesuaikan rase mngikut citarasa anda..Biar hingga ikan masak dan timun empuk..siiiiaaaappp... :)
boleh juge mamasukkan bawang merah dan bawang putih jika suke..timun bese bleh digantikan dgan timun masak.ad org memasukkan batang keladi sbg pelengkap menyedapkan lg asam padas nie.tp resepi kali nie tidak m'gunakannye..
selamat mencube :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment