Bahan-bahannya:
Daging - dipotong nipis-nipis
4 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar gula
Bahan kisar :
10 biji cili kering
1/2 biji bawang merah besar
1 ulas bawang putih
2cm halia
Minyak masak utk menggoreng
Utk hiasan:
1 biji cili hijau (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris secara membulat)
Cara memasak :
1. Masukkan bahan kisar dalam daging. Gaulkan.
2. Masukkan pula kicap pekat, kicap cair dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Masukkan gula ...Gaul sebati dan perap selama setengah jam.
4. Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng daging perap tadi hingga separuh masak.
5. Lepas tu barulah dimasukkan minyak supaya hasil daging tidak liat.
6. Masukkan sedikit air jika terlalu kering.
7. Setelah daging empuk, masukkan cili hijau dan bawang yang telah dihiris membulat tadi.
4. Sedia dihidang.
Nota : Resepi ini saya belajar dari majalah RASA yang saya beli bertahun lalu, tetapi ada bahannya yang saya dah ubah (pakai bahan yang ada kat rumah je, heheee). Resepi asal menggunakan kulit kayu manis. Boleh tambahkan dalam masakan dalam langkah 3 (bersekali ngan gula).
No comments:
Post a Comment