Followers

Monday, December 19, 2011

Kari Sardin

RESEPI KARI SARDIN


Bahan-bahan:
Rempah 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis)
1 tin besar Sardin
3 sudu besar cili kering yg telah dikisar (ikut citarasa, nk pedas lg, leh tambah)
Serbuk rempah kari ikan
Santan
2 ulas Bawang merah*
1 ulas Bawang putih*
* ditumbuk halus
Halia (dlm 1/2 inci, diketuk)
Asam keping
Ubi Kentang
Tomato
5 -6 biji Cili padi
Garam
Serbuk perasa



Cara memasak:
1. Ikan sardin di asingkan daripada sosnya. Sos tu jgn buang sebab nak masak sekali nanti.
2. Panaskan minyak. Kemudian tumiskan rempah 4 sekawan tu sekejap.
3. Masukkan bawang merah dan bawang putih yg telah ditumbuk halus dan juga halia hingga naik bau.
4. Masukan cili kering kisar dan serbuk rempah kari. Kalau untuk 1 tin sardin ni, saya gunakan 1/2 je dari pek kecik rempah kari tu. Tumis sampai pecah minyak dan rempah tu garing.
5. Masukkan ubi kentang yg telah dipotong 4. Gaul kejap.
6. Masukkan santan dan masak hingga ubi kentang empuk.
7. Boleh masukkan cili padi bagi yg suka pedas. Kemudian masukkan sos sardin. Kacau hingga mendidih.
8. Masukkan asam keping dan ikan sardin.
9. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa kemudian masukkan tomato yg telah dipotong. Kacau kejap dan tutup api. Sedia dihidang...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...