Followers

Monday, December 5, 2011

Pajeri Nenas selera mak saye..

Salam smue..hai,sy dak baru kat sni.bru blaja2 nk join blog.tu pun tumpang blog perkongsian adik bradik..tu terhasilnyer "selera serata ceruk Pok Ya".Gabungan masakan yg dihasilkan oleh kami adik bradik nun dari chini,pahang..huhu.Idea resepi asal dlam blog nie sume dari citarasa keturunan kami..mak dan tok2 kami..n ade gak dri internet or len2..tuk cobaan pertama..nah,amik nie...Pajeri Nenas.wlu rmai yg da pakar masak n makan nie,kami ttap gak share tuk sume..maner tau hasilnyer len skit dri yg len..nmpak bahan sma..tp cube dlu tau!!hehe :)


Resepi asal: Selera Serata Ceruk

Bahan-Bahan:
1 biji Nenas sederhana besar
Santan (dari 1 biji kelapa)
2 s/b Kerisik
3 s/b Rempah kari daging*
2 s/b Cili kisar*
Sedikit air * (* disatukan m'jadi pes)
1 Batang kulit kayu manis
2 Kuntum bunga lawang
2 Buah pelaga
3 Kuntum bunga cengkih
5-6 biji cili padi (jika suka)
1 1/2 s/b gula pasir
gula kerek@ 1 keping gula melaka
garam dan bahan perasa

Bahan Tumbuk Lumat
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit halia
sedikit ikan bilis@udang kering

Cara:
1- Nenas dikupas dan dibuang kulit.Potong ikut suke hati.Jangan terlalu tebal dan nipis.Dicelur dalam 5-10 minit bgi mengeluarkan air nenas yg masam@tajam.Angkat,tos dan ketepikan.
2- Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumis bahan tumbuk bersama rempah 4 sekawan hingga naik bau.
3- Masukkan pes rempah kari yg telah dicampurkan bersama cili kisar.Kacau dan masak hingga garing serta pecah minyak.
4- Masukkan santan dan gaul seketika.Biar mendidih sekitar 5-10 minit.Masukkan nenas yang telah dicelur bersama kerisik,garam,gula kerek,gula pasir..Masak hingga kuah agak pekat.
6- Taburkan cili padi dan biar seminit.Tutup api dan sedia dihidang bersama ikan goreng..nyum3...

Nenas yang telah dicelur..


dimakan bersame ikan yg baru digoreng panas2..

selamat mencube!!! :-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...